آرسس شف به عنوان پیشتاز صنعت آشپزی در کشور ماموریت خود را اینگونه بیان میکند:
"به آرسس شف خوش آمدید، ما با آموزش آشپزی حرفهای به عاشقان آشپزی کمک میکنیم دانش و مهارت لازم را برای اشتغال در بهترین سطح آشپزی ایران و جهان بدست بیاورند."
آشپزی چرا مهم است و امروز در جهان چه جایگاهی دارد؟ در ادامه این مطلب پاسخ این سوالات مهم را بخوانید.
انسان از روزهای اول حضور در کره زمین برای زندگی و رشد خود محتاج غذا بوده و در بازههای زمانی مختلف به شکلهای گوناگونی این نیاز را برطرف کرده است. آرامآرام و با بهوجودآمدن تمدنها، تأمین غذا به بخشی از فرایند زندگی اجتماعی تبدیل شد و هنری به نام آشپزی متولد شد.
یکی از دلایل مهم بودن موضوع آشپزی، تاثیر آن روی فرهنگ است. آشپزی با غذاها و شیوههای خاص زندگی بومی مردم گره میخورد. آشپزی تاریخچه یک منطقه را به نمایش میگذارد؛ شهری سنتی مثل کاشان را در نظر بگیرید؛ در واقع کاشان از واژه کاشی نشات گرفته است. کاشانیها به ساخت کاشیها و هنرنگاری روی آنها مشهور بودند و قبل از آن نیز صنعت ساخت کاسههای هنری را داشتند. جالب است وقتی به فهرست غذاهای محلی کاشان نگاه میکنیم اغلب این غذاها در کاسه سرو میشود. متوجه ارتباط فرهنگ با آشپزی شدید؟
پیشینه و تنوع غذایی ایران در هیچکجای جهان پیدا نمیشود؛ اما سوالی که پیش میآید این است که آیا جایگاه آشپزی ایرانی امروز هم همینطور است؟ مردم جهان غذاهای ایتالیایی، آمریکایی، فرانسوی، چینی، ترکیهای، عربی و کرهای را بیشتر میشناسند یا غذاهای ایرانی را؟
برای پیدا کردن پاسخ این سوال به بررسی رازهای موفقیت آموزشگاه آشپزی آرسسشف میپردازیم. این آموزشگاه آشپزی به برگزاری دوره شفشو معروف است، کلاس آشپزی متفاوتی که برای فهم بهتر از اینکه چطور این آموزشگاه را به بهترین آموزشگاه کشور تبدیل کرد باید ابتدا چند موضوع دیگر را بررسی کنیم.
سرآشپز با آشپز فرق دارد؟ چقدر؟ شف (Chef)، در زبان محاوره به سرآشپزها گفته میشود و کوک (Cook) به آشپزها. شاید از دیدگاه مردم عادی شف و آشپز تفاوت چندانی ندارند، اما از دیدگاه حرفهای دارد. در دنیای حرفهای آشپزی، شف به فردی گفته میشود که تحصیلات آکادمیک آشپزی دارد. شف بر اساس جایگاه شغلیاش در آشپزخانه توانایی رهبری آشپزهای دیگر یا کل آشپزخانه را دارد. اما آشپز عادی یا همان کوک به فردی گفته میشود که دارای تجربه و مهارتهای تجربی برای آشپزی کردن است. برای درک عمیقتر از این موضوع پیشنهاد میکنیم مطلب شف کیست؟ را در وبلاگ آرسس شف مطالعه کنید.
ابعاد کاری یک شف بیشتر از آشپز است، سرآشپز یا شف باید بهغیراز طبخ غذا، به مواردی مثل: ۱. آمادهسازی منو ۲. خرید مواد اولیه رستوران ۳. رهبری کارکنان آشپزخانه و... هم اِشراف داشته باشد. آموزشگاه آرسسشف در دوره شفشو تلاش میکند گام اول پیشرفت صنعت آشپزی کشور را با تسلط هنرجویان ایرانی به سطح اول آشپزی جهان بردارد.
بهترین آموزشگاه آشپزی چه مشخصهای دارد؟ یک آموزشگاه آشپزی باید ابتدا یک بستر علمی و بهروز را برای هنرجویان خود فراهم کند تا در این بستر با علم روز آشپزی آشنا شوند و بهصورت آکادمیک بخشی از مسیر را طی کنند. در مرحله بعد این وظیفه را دارد که بستری را فراهم کند تا آشپزها، علم خود را بهصورت اجرایی به میدان بیاورند و شروع به کار عملی کنند و مهارت خود را ارتقا بخشند.
بعد از گذراندن بخش اجرایی آموزش آشپزی، آموزشگاه وظیفه دارد تا دانشجوها را به مسیر صنعتیسازی مهارتشان هدایت کند تا آنها با بستری بسیار گستردهتر از فرایندی که طی کردهاند آشنا شوند. بهترین آموزشگاههای ایران هم باید این توانایی را داشته باشند. برای همین از تواناییهای مهم یک آموزشگاه آشپزی، باید ارائه گواهینامههای معتبر جهانی و تضمین اشتغال هنرجویان است. بیایید به لیستی از 4 آموزشگاه آشپزی برتر جهان هم نگاهی بیاندازیم:
1. مدرسه هنرهای آشپزی آگوست اسکوفیر آستین |Auguste escoffier school of culinary arts
2. آکادمی هنرهای آشپزی، سوئیس | Culinary Arts Academy, Switzerland
3. موسسه آشپزی آمریکا در هاید پارک، نیویورک | The Culinary Institute of America
4. کوردن بلو پاریس، فرانسه | Le Cordon Bleu
آرسس شف با کسب شاخصهای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری ایران بهعنوان بهترین آموزشگاه آشپزی سال ۱۴۰۱ معرفی شد. این آموزشگاه از متدهای بین المللی روز آشپزی برای تدریس دانشجوها استفاده میکند و در سطح بین المللی هم مورد تایید سازمانهایی مثل سازمان جهانی موسسههای آموزش هتلداری و آشپزی، موسسه مرجع CTH انگلستان و TCAترکیه که زیر نظر وزارت علوم ترکیه فعالیت دارد هم قرار گرفته است. از مزیتهای کلیدی آرسسشف ارائه مدارک بین المللی معتبر و معرفی به کار هنرجویان آشپزی است. این آموزشگاه در خیابان شهید بهشتی تهران واقع شده است.
سهم بازار آشپزی و شغل آشپزی چقدر است؟ برای یک آشپز گزینههای مختلفی برای کار کردن وجود دارد. کار به عنوان شف در رستوران، راه اندازی رستوران، کافیشاپ، شیرینی پزی یا تهیه غذا، تبدیل شدن به یک شف شخصی، تولید کتاب و محتوای آشپزی، تحقیق، توسعه، تدریس، طراحی منوی رستورانها، مدیریت آشپزخانهها و توسعه رسپیهای جدید از جمله این شغلها است.
امروز آشپزی حتی به کمک استارتاپها آمده است. مثلا در ایران با گسترش استفاده از برنامههای غذارسان (مثل اسنپ فود و ...) دغدغه توزیع، بازاریابی و فروش غذا کمتر شده رستورانها این فرصت طلایی را دارند تا به صنعتیسازی، افزایش کیفیت و تنوع آشپزی بپردازند؛ در سطح جهانی هم میتوان به استارتاپهایی مثل Tovala، Salted، Good Catch، Rotimatic، Chefclub، DELY اشاره کرد. با توجه به سهم 50%ی تراکنشهای جهان در موضوع غذا بنظر میرسد شما در این حرفه بیکار نخواهید ماند.
برای شروع یادگیری آشپزی چه گزینههایی پیش رو دارید؟ همانطور که در تعریف شف گفتیم، شما باید کار را با تحصیلات آکادمیک شروع کنید. کلاس آشپزی به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود. آرسس شف دوره آشپزی بین المللی را در تهران برگزار میکند و دورههای متفاوتی که برگزار میکند شامل موارد زیر میشود:
· دوره حضوری آموزش الفبای آشپزی شف شو
· دوره حضوری آموزش آشپزی عمومی
· دوره حضوری آموزش فستفود
· دوره حضوری آشپزی ملل (دوره آشپزی بین المللی)
· دوره حضوری آموزش تخصصی کباب
· دوره حضوری آموزش تخصصی سوشی
· دوره حضوری آموزش شیرینی پزی و قنادی
· و انواع ورکشاپ آشپزی تخصصی
· دوره آنلاین آموزش آشپزی ملل
· دوره آنلاین آموزش آشپزی تخصصی
· دوره آنلاین آموزش آشپزی خاص و اصیل سنتی ایرانی
· دوره آنلاین آموزش آشپزی فستفود
· دوره آنلاین آموزش شیرینی پزی، قنادی و کیک پزی
سرآشپزی و هنر غذا فقط یادگرفتن یک نوع رسپی خاص نیست، پیشنهاد میکنیم وبلاگ آموزش آشپزی آرسسشف را هم مطالعه کنید. مطالبی را در آن پیدا میکنید که هیچکجا ندیدهاید؛ اما باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که پیشرفت در آشپزی در نهایت بسیار به تمرین و استمرار در این هنر بستگی دارد.